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雞腳筋 鴨下巴 16蚊一籠蝦餃 地踎食肆晉身 米芝蓮

Tags 標籤分類: 米芝蓮 , 雞腳筋 , 鴨下巴 , 食肆 , 芝蓮 , 腳筋 , 鴨下
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  • 2009-11-27 10:20:22
    [b][u]雞腳筋 鴨下巴 16蚊一籠蝦餃 地踎食肆晉身 米芝蓮[/u][/b]

    物無分貴賤,就算是鴨下巴、雞腳筋,只經過一雙巧手,也能跟鮑參翅肚齊名,更將一間一間小店舖帶進國際權威飲食指南《米芝蓮》的殿堂。只要皮薄餡靚, 16元或與近百元的蝦餃,也同樣帶來星級享受,平民百姓擠在地踎小店也吃得開懷。《米芝蓮指南香港澳門 2010》(右圖)昨日出版,收錄了 245間來自香港獲推介的餐廳和酒店,摘星食肆 42間,包括全球最平的星級食肆北角阿鴻小吃和旺角添好運。記者:翁煜雄 白琳 張文傑

    《阿鴻小吃刁鑽滷味》

    阿鴻小吃位處北角毫不起眼的小街,專做滷水鴨下巴、雞腳筋等刁鑽滷味。數月前兩名神秘女子前來吃晚飯,叫齊餐牌所有菜式,擠滿整張桌子,吃了兩小時還要打包。老闆阿鴻正暗忖兩人如此開胃之際,她們即表露身份,自稱米芝蓮職員,要求參觀廚房和廁所。阿鴻心裡暗喜,「我覺得好好彩,但係業主仲好彩,有得加租。」

    老闆阿鴻是開籠雀,談任何話題都「雞啄唔斷」。他入行 30多年,在鏞記學師,再轉職主理新舊機場食肆的世界之窗集團,一度升至主廚,高峰期同時打理十多間食肆,最終因壓力太大,毅然退隱。 03年沙士疫潮後他趁租金大跌,在北角和富道租了 600平方呎小舖,一半地方放飯桌,只能容納 40名食客。最初小店非常冷清,阿鴻為保菜式新鮮,每天即晚丟掉賣剩的大盤食材。直至他推出新派滷味,少油少鹽,生意才轉虧為盈,「老一輩會嫌唔夠濃,年輕人就鍾意,有滷水味又有肉味,食完唔會口渴。」新菜式吸引大批年輕食客,再經飲食雜誌發揚光大,開業兩年才歸本,熟客包括蔡瀾和譚詠麟,「初初啲人摸上門,我仲以為佢搵人。條街咁靜,又大風,冇人行。間舖帶旺成條街之後,業主恭喜我,我恭喜番佢,啲租都貴曬。」現時阿鴻最擔憂是找不到徒弟傳承廚藝秘笈,「後生仔都唔肯入行,條件好簡單,肯搏肯捱、唔怕我哦。」招牌菜鴨下巴每天只賣 30多碟,雞腳筋醃製兩天才上碟,比鳳爪更爽口彈牙,「打開餐牌,樣樣都起碼 80分。啲客讚好好味,我已經好開心。」

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    一星餐廳北角和富道 84至 94號銀輝大廈地下 4號舖

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    招牌菜雞腳筋分芥末及麻香味(左上角),鴨下巴(右下角)每日限賣 30多碟。

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    阿鴻研發新式滷味成功吸引年輕食客,更自稱餐牌上所有菜式都做到逾八十分。

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    一星餐廳旺角廣華街 2至 20號翠園大樓 2期地下 8號舖

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    添好運的培哥對獲評為一星級食肆深感意外,坦言「發夢都估唔到」

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    《米芝蓮指南》是不少人的美食盲公竹,摘星食肆都旺場爆滿,今年獲最高三星級的仍是貴價食肆包括法國餐廳 Caprice及蟬聯的「超豪點心王」龍景軒。星星可加亦可減,有食家認為指南評審制度欠透明度,毋須太在意升跌。兩星「升呢」三星的四季酒店法國餐廳 Caprice,指南讚揚她找來 Sisteron羊肉、 Challans鴨肉及 Bresse雞肉等貴價食材,並以超凡手藝炮製。她 4月亦被英國權威飲食雜誌《餐廳》選為 09年全球百間最佳餐廳之一。主廚田恩禮( Vincent Thierry)曾長駐法國四季酒店,四年前來港坐鎮,法國廚師多看重家鄉的米芝蓮評級:「總算證明多年努力沒白費。」他謙稱沒升呢秘技,只因上次獲選後對食材要求更嚴格。要一嚐三星級享受,午餐最少 400元,晚市盛惠過千元。

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    四季酒店中菜廳龍景軒,點心動輒近百元一客。

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    上環桃花源小廚,只可容納 30座位,招牌菜是冬瓜蟹箝 

  • 2009-11-27 18:35:22
    :O 

  • 2009-11-27 21:18:01
    阿鴻小吃喺屋企附近,成日覺得間嘢好「up dup」,不過媽咪話間嘢一向都出名賣滷味。添好運我同媽咪食過都覺得堅正,酥皮叉燒包係必食,我自己就每次都嗌另外最鍾意嘅蝦餃 

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