雞腳筋 鴨下巴 16蚊一籠蝦餃 地踎食肆晉身 米芝蓮 物無分貴賤,就算是鴨下巴、雞腳筋,只經過一雙巧手,也能跟鮑參翅肚齊名,更將一間一間小店舖帶進國際權威飲食指南《米芝蓮》的殿堂。只要皮薄餡靚, 16元或與近百元的蝦餃,也同樣帶來星級享受,平民百姓擠在地踎小店也吃得開懷。《米芝蓮指南香港澳門 2010》(右圖)昨日出版,收錄了 245間來自香港獲推介的餐廳和酒店,摘星食肆 42間,包括全球最平的星級食肆北角阿鴻小吃和旺角添好運。記者:翁煜雄 白琳 張文傑《阿鴻小吃刁鑽滷味》阿鴻小吃位處北角毫不起眼的小街,專做滷水鴨下巴、雞腳筋等刁鑽滷味。數月前兩名神秘女子前來吃晚飯,叫齊餐牌所有菜式,擠滿整張桌子,吃了兩小時還要打包。老闆阿鴻正暗忖兩人如此開胃之際,她們即表露身份,自稱米芝蓮職員,要求參觀廚房和廁所。阿鴻心裡暗喜,「我覺得好好彩,但係業主仲好彩,有得加租。」老闆阿鴻是開籠雀,談任何話題都「雞啄唔斷」。他入行 30多年,在鏞記學師,再轉職主理新舊機場食肆的世界之窗集團,一度升至主廚,高峰期同時打理十多間食肆,最終因壓力太大,毅然退隱。 03年沙士疫潮後他趁租金大跌,在北角和富道租了 600平方呎小舖,一半地方放飯桌,只能容納 40名食客。最初小店非常冷清,阿鴻為保菜式新鮮,每天即晚丟掉賣剩的大盤食材。直至他推出新派滷味,少油少鹽,生意才轉虧為盈,「老一輩會嫌唔夠濃,年輕人就鍾意,有滷水味又有肉味,食完唔會口渴。」新菜式吸引大批年輕食客,再經飲食雜誌發揚光大,開業兩年才歸本,熟客包括蔡瀾和譚詠麟,「初初啲人摸上門,我仲以為佢搵人。條街咁靜,又大風,冇人行。間舖帶旺成條街之後,業主恭喜我,我恭喜番佢,啲租都貴曬。」現時阿鴻最擔憂是找不到徒弟傳承廚藝秘笈,「後生仔都唔肯入行,條件好簡單,肯搏肯捱、唔怕我哦。」招牌菜鴨下巴每天只賣 30多碟,雞腳筋醃製兩天才上碟,比鳳爪更爽口彈牙,「打開餐牌,樣樣都起碼 80分。啲客讚好好味,我已經好開心。」http://hk.apple.nextmedia.com/images/apple-photos/apple/20091127/large/27la1p10n.jpg 一星餐廳北角和富道 84至 94號銀輝大廈地下 4號舖http://hk.apple.nextmedia.com/images/apple-photos/apple/20091127/large/27la1p11.jpg 招牌菜雞腳筋分芥末及麻香味(左上角),鴨下巴(右下角)每日限賣 30多碟。http://hk.apple.nextmedia.com/images/apple-photos/apple/20091127/large/27la1p12n.jpg 阿鴻研發新式滷味成功吸引年輕食客,更自稱餐牌上所有菜式都做到逾八十分。http://hk.apple.nextmedia.com/images/apple-photos/apple/20091127/large/27la1p20n.jpg 一星餐廳旺角廣華街 2至 20號翠園大樓 2期地下 8號舖http://hk.apple.nextmedia.com/images/apple-photos/apple/20091127/large/27la1p21n.jpg 添好運的培哥對獲評為一星級食肆深感意外,坦言「發夢都估唔到」http://hk.apple.nextmedia.com//images/apple-photos/apple/20091127/large/27la1p1.jpg 《米芝蓮指南》是不少人的美食盲公竹,摘星食肆都旺場爆滿,今年獲最高三星級的仍是貴價食肆包括法國餐廳 Caprice及蟬聯的「超豪點心王」龍景軒。星星可加亦可減,有食家認為指南評審制度欠透明度,毋須太在意升跌。兩星「升呢」三星的四季酒店法國餐廳 Caprice,指南讚揚她找來 Sisteron羊肉、 Challans鴨肉及 Bresse雞肉等貴價食材,並以超凡手藝炮製。她 4月亦被英國權威飲食雜誌《餐廳》選為 09年全球百間最佳餐廳之一。主廚田恩禮( Vincent Thierry)曾長駐法國四季酒店,四年前來港坐鎮,法國廚師多看重家鄉的米芝蓮評級:「總算證明多年努力沒白費。」他謙稱沒升呢秘技,只因上次獲選後對食材要求更嚴格。要一嚐三星級享受,午餐最少 400元,晚市盛惠過千元。http://hk.apple.nextmedia.com/images/apple-photos/apple/20091127/large/27la2p11n.jpg 四季酒店中菜廳龍景軒,點心動輒近百元一客。http://hk.apple.nextmedia.com/images/apple-photos/apple/20091127/large/27la2p13n.jpg 上環桃花源小廚,只可容納 30座位,招牌菜是冬瓜蟹箝阿鴻小吃喺屋企附近,成日覺得間嘢好「up dup」,不過媽咪話間嘢一向都出名賣滷味。添好運我同媽咪食過都覺得堅正,酥皮叉燒包係必食,我自己就每次都嗌另外最鍾意嘅蝦餃

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雞腳筋 鴨下巴 16蚊一籠蝦餃 地踎食肆晉身 米芝蓮

雞腳筋 鴨下巴 16蚊一籠蝦餃 地踎食肆晉身 米芝蓮

Tags 標籤分類: 米芝蓮 , 雞腳筋 , 鴨下巴 , 食肆 , 芝蓮 , 腳筋 , 鴨下
本貼文共有 2 個回應。  顯示 1 - 3 篇。
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 1 
港討
雞腳筋 鴨下巴 16蚊一籠蝦餃 地踎食肆晉身 米芝蓮

物無分貴賤,就算是鴨下巴、雞腳筋,只經過一雙巧手,也能跟鮑參翅肚齊名,更將一間一間小店舖帶進國際權威飲食指南《米芝蓮》的殿堂。只要皮薄餡靚, 16元或與近百元的蝦餃,也同樣帶來星級享受,平民百姓擠在地踎小店也吃得開懷。《米芝蓮指南香港澳門 2010》(右圖)昨日出版,收錄了 245間來自香港獲推介的餐廳和酒店,摘星食肆 42間,包括全球最平的星級食肆北角阿鴻小吃和旺角添好運。記者:翁煜雄 白琳 張文傑

《阿鴻小吃刁鑽滷味》

阿鴻小吃位處北角毫不起眼的小街,專做滷水鴨下巴、雞腳筋等刁鑽滷味。數月前兩名神秘女子前來吃晚飯,叫齊餐牌所有菜式,擠滿整張桌子,吃了兩小時還要打包。老闆阿鴻正暗忖兩人如此開胃之際,她們即表露身份,自稱米芝蓮職員,要求參觀廚房和廁所。阿鴻心裡暗喜,「我覺得好好彩,但係業主仲好彩,有得加租。」

老闆阿鴻是開籠雀,談任何話題都「雞啄唔斷」。他入行 30多年,在鏞記學師,再轉職主理新舊機場食肆的世界之窗集團,一度升至主廚,高峰期同時打理十多間食肆,最終因壓力太大,毅然退隱。 03年沙士疫潮後他趁租金大跌,在北角和富道租了 600平方呎小舖,一半地方放飯桌,只能容納 40名食客。最初小店非常冷清,阿鴻為保菜式新鮮,每天即晚丟掉賣剩的大盤食材。直至他推出新派滷味,少油少鹽,生意才轉虧為盈,「老一輩會嫌唔夠濃,年輕人就鍾意,有滷水味又有肉味,食完唔會口渴。」新菜式吸引大批年輕食客,再經飲食雜誌發揚光大,開業兩年才歸本,熟客包括蔡瀾和譚詠麟,「初初啲人摸上門,我仲以為佢搵人。條街咁靜,又大風,冇人行。間舖帶旺成條街之後,業主恭喜我,我恭喜番佢,啲租都貴曬。」現時阿鴻最擔憂是找不到徒弟傳承廚藝秘笈,「後生仔都唔肯入行,條件好簡單,肯搏肯捱、唔怕我哦。」招牌菜鴨下巴每天只賣 30多碟,雞腳筋醃製兩天才上碟,比鳳爪更爽口彈牙,「打開餐牌,樣樣都起碼 80分。啲客讚好好味,我已經好開心。」

雞腳筋 鴨下巴 16蚊一籠蝦餃 地踎食肆晉身 米芝蓮
一星餐廳北角和富道 84至 94號銀輝大廈地下 4號舖

雞腳筋 鴨下巴 16蚊一籠蝦餃 地踎食肆晉身 米芝蓮
招牌菜雞腳筋分芥末及麻香味(左上角),鴨下巴(右下角)每日限賣 30多碟。

雞腳筋 鴨下巴 16蚊一籠蝦餃 地踎食肆晉身 米芝蓮
阿鴻研發新式滷味成功吸引年輕食客,更自稱餐牌上所有菜式都做到逾八十分。

雞腳筋 鴨下巴 16蚊一籠蝦餃 地踎食肆晉身 米芝蓮
一星餐廳旺角廣華街 2至 20號翠園大樓 2期地下 8號舖

雞腳筋 鴨下巴 16蚊一籠蝦餃 地踎食肆晉身 米芝蓮
添好運的培哥對獲評為一星級食肆深感意外,坦言「發夢都估唔到」

雞腳筋 鴨下巴 16蚊一籠蝦餃 地踎食肆晉身 米芝蓮

《米芝蓮指南》是不少人的美食盲公竹,摘星食肆都旺場爆滿,今年獲最高三星級的仍是貴價食肆包括法國餐廳 Caprice及蟬聯的「超豪點心王」龍景軒。星星可加亦可減,有食家認為指南評審制度欠透明度,毋須太在意升跌。兩星「升呢」三星的四季酒店法國餐廳 Caprice,指南讚揚她找來 Sisteron羊肉、 Challans鴨肉及 Bresse雞肉等貴價食材,並以超凡手藝炮製。她 4月亦被英國權威飲食雜誌《餐廳》選為 09年全球百間最佳餐廳之一。主廚田恩禮( Vincent Thierry)曾長駐法國四季酒店,四年前來港坐鎮,法國廚師多看重家鄉的米芝蓮評級:「總算證明多年努力沒白費。」他謙稱沒升呢秘技,只因上次獲選後對食材要求更嚴格。要一嚐三星級享受,午餐最少 400元,晚市盛惠過千元。

雞腳筋 鴨下巴 16蚊一籠蝦餃 地踎食肆晉身 米芝蓮
四季酒店中菜廳龍景軒,點心動輒近百元一客。

雞腳筋 鴨下巴 16蚊一籠蝦餃 地踎食肆晉身 米芝蓮
上環桃花源小廚,只可容納 30座位,招牌菜是冬瓜蟹箝
少女藏刀
來自: 那顆星
:O
鬼谷
阿鴻小吃喺屋企附近,成日覺得間嘢好「up dup」,不過媽咪話間嘢一向都出名賣滷味。添好運我同媽咪食過都覺得堅正,酥皮叉燒包係必食,我自己就每次都嗌另外最鍾意嘅蝦餃
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