查看完整版本: [美食]重慶大廈 - 難忘的正宗印度晚餐
[港討]香港討論網 ›› 吹水台 ››

[美食]重慶大廈 - 難忘的正宗印度晚餐

Tags 標籤分類: 重慶大廈 , 慶大廈 , 美食 , 重慶 , 大廈 , 慶大 , 正宗
    重慶大廈 - 難忘的正宗印度晚餐

從來對重慶大廈都無好感, 可能係受細個聽到既負面消息影響。
    以往頂多只係去過旁邊既CK Mall, 完全無踏入旁邊重慶大廈既意圖和勇氣~
    早兩日睇到飲食男女一間印度餐廳既廣告, 位置正o係重慶大廈地下,
    心諗記者都有勇氣入去, 自己又喜歡正宗印度美食, 所以膽粗粗入去探求美食。

入到去已經有本土食蕉問我地去邊, 一講店號食蕉叔叔就指到間店既所在地, 都好近出入口。
    昔日重慶大廈被形容得龍蛇混集, 今日感覺煥然一新 (亦可能因為我地o係較出既位置, 睇唔到真身)。店員似乎唔識講中文, 不過 menu 有簡體中文, 唔使驚雞同鴨講~兩個人低估左個份量, 叫左3樣野食:
    1) Garlic Naan 蒜茸烤餅 -- $15 厚厚既好大塊, 不過比較乾, 最好問佢拎支 Garlic Sauce 加落去, 好食又無咁濟口;
    2) Keema Naan 免治羊肉烤餅 -- $20 呢個辣得o來好惹味, 羊肉唔"so", 其實一份已經夠一個女仔食飽;
    3) Lamb Chop w/ rice, salad 特選羊扒 -- $48 嫩羊扒配上地道 Galic Sauce, 一樣唔"so", 肥瘦適中, 不過飯只係暖唔夠熱, 沙律其實可以轉著條, 不過不失既普通蔬菜沙律。
    其實我地有張免費啤酒/飲品既 coupon, 不過原來佢地無人識睇中文, 根本唔知佢寫咩, 不過個waiter (其實佢可能係老細) 都好自動自覺話比我地聽有咩飲, 可以免費比我地, 仲比足兩罐汽水我地 (coupon 當然無收啦)。

食飯既中途有d小插曲, 廚房發生爭執, 個廚師受左傷, 不過都無鬧到出o來, 無損食野雅興。總括o來講呢間餐廳味道真係好正宗, 服務都唔錯, 絕對值得一試。

食完唔夠三個鐘, 返屋企既路途已經想再食多次。 或者, 我應該,再開闊d眼界, 去多d唔同既地方食多d美食。

店名: Ali Baba Curry King Kebab
    位置: 重慶大廈G/F 110號店(一入去第一個路口轉左就係)
    電話: 3579 2885
    人均消費: 約$40 

我未去過重慶大廈,好想去試下:P :P 

去過,又唔覺雜,
    但D咖哩真係好正。 

我有個fd又想去
    多謝巴打介紹:P :P
    只係食過一次咖喱 係大埔 印象差到爆[banghead] 

我未去過重慶大廈,好想去試下:P :P

好好食, 又唔係好貴~ :P
    出左糧會再去過。 

去過,又唔覺雜,
    但D咖哩真係好正。

係, 依家好正路, 不過始終叫做品流複雜囉, 不過食餐飯真係無咩問題。 

我有個fd又想去
    多謝巴打介紹:P :P
    只係食過一次咖喱 係大埔 印象差到爆[banghead]

:O 平時無去其他地方食過?
    朗豪坊FOODCOURT果D都有間幾出名既咖喱架WOR!
    果間都幾好食, 不過已經較到適合所有人既口味, 唔夠地道~ 

吹水台 ›› [美食]重慶大廈 - 難忘的正宗印度晚餐
查看完整版本: [美食]重慶大廈 - 難忘的正宗印度晚餐 [港討]香港討論網 RSS